Bezlepková dieta jako dieta

Bezlepkovou dietu většinou lidé drží ze zdravotních důvodů, u lidí trpící onemocněním zvaném celiakie, pak představuje dieta celoživotní způsob stravování. Dieta je však někdy užívána i jako prostředek pro hubnutí či zlepšení zdravotního stavu nebo kondice.

Dietní režim je založený na všeobecném vyloučení lepku z potravy. Prioritou je vyvarovat se užívání obilovin s vysokým obsahem lepku, především pšenice, žita a ječmene.

V praxi to tedy znamená, že se musíme vyhnout většině konvenčního bílého pečiva (houskám, rohlíkům, chlebům), ale také sladkostem (sušenkám, některým čokoládám, cukrovinkám), lepek se totiž často přidává do potravin jako emulgátor či nositel aromatických látek.

Toto dietní omezení samo o sobě dovede upravit naši váhu o několik kil směrem dolů. Záleží však samozřejmě na tom, jak chybějící bílá místa po vypuštěných potravinách nahradíme. Přestože celozrnné výrobky jsou zdravé a běžně se pro hubnutí doporučují, v případě bezlepkové diety budeme muset sáhnout po speciálních bezlepkových výrobcích.

Ideální variantou pro náhradu jsou také přirozeně bezlepkové plodiny jako kukuřice, pohanka, proso, sója nebo jedlé kaštany. Pozor je třeba dát u mléčných výrobků, kde je sice užíván především kukuřičný škrob, ale přesto je dobré prostudovat etiketu.

Hlavním pozitivem této diety je upravení zažívání, kdo často trpí nadýmáním, průjmy nebo naopak zácpami, mívá křeče či jiné problémy s trávením, může bezlepkovou dietu vyzkoušet, a pokud se mu celkově uleví, zřejmě pro něj bude tento typ diety ten pravý.

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>