Salát z květáku – zn. vynikající

Je libo k obědu něco lehčího, ale přesto sytého?

Pak je pro vás tento salát z květáku a ředkviček jako stvořený. Květák patří mezi nejzdravější zeleninu. Ve 100 g obsahuje daleko větší množství vitamínu C než je doporučená denní dávka. V menším množství pak obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A.

Dále obsahuje mnoho vody, vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálních látek a jen malé množství tuků.
Je velice dobře stravitelný a doporučuje se lidem s žaludečními chorobami jako je gastritida, vředy či dyspepsie. Protože reguluje průchodnost střev, napomáhá při zácpě.

Salát chutná jen tak samotný, nebo můžete přikusovat čerstvou bagetu.

Mimochodem, nebojte se salát nechat odležet do druhého dne, chutná skvěle. V takovém případě ale přimíchejte hlávkový salát až na druhý den, aby nezavadl.

kvetakovy-salat

Pro 2 osoby:
2 lžičky hořčice
1 lžička medu
3 lžíce bílého vinného octa
sůl
pepř
4 lžíce oleje
½ (asi 300 g) květáku
8 ředkviček
½ svazku pažitky
½ hlávkového salátu
75 g plátků ementálu
100 g plátků šunky

Hořčici, med, ocet a 2 lžíce studené vody metličkou smícháme. Dochutíme solí a pepřem. Poté postupně přilijeme olej a metličkou silně šleháme tak dlouho, až vyšleháme krémový dresink. Květák natrháme na růžičky. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi pět minut. Poté slijeme, ihned promícháme s připraveným dresinkem a necháme asi 15 minut vystydnout. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na špalíky. Pažitku nasekáme nadrobno a spolu s ředkvičkami přimícháme ke květáku. Očištěný salát natrháme na menší kousky. Sýr a šunku nakrájíme na tenké proužky a přimícháme spolu se salátem ke zbytku.

Zdroj: Mlsanicko.cz
foto: Matthias Haupt & pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>