S vegetariánskou dietou na cukrovku

Jak nedávno vědci zjistili, za cukrovku druhého typu nemůže tolik proklínaný cukr a sladkosti, ale spíše nevhodně složená strava z nasycených tuků a špatně stravitelné tučné masité stravy (uzenin, tlustého masa aj.).

Zjištění vědců, které bylo nedávno prezentováno též v několika televizních besedách a magazínech, bylo založeno mimo jiné na výzkumu, kdy jedné skupině účastníků byla podávaná pouze vegetariánská strava, složená z velkého množství zeleniny, ovoce, rostlinných olejů, celozrnných potravin, ale v rozumné míře i sladkých pokrmů.

Zatímco druhá skupina zachovala své stávající stravovací návyky s vysokým počtem zkonzumovaných uzenin a tučných masitých jídel denně. Výsledky ukázaly, že nejenže účastníci s vegetariánskou dietou byli celkově v lepším zdravotním stavu, ale dokonce i ti, kteří už náběhem na cukrovku trpěli, se pouhou úpravou jídelníčku uzdravili.

Závěry vědců jsou dobré i pro ty, co již na cukrovku berou léky. Tajemství tedy není v naprostém vyloučení cukrů ze stravy, ale spíše v obecném ozdravění jídelníčku, který by tělu zajistil všechny potřebné živiny, ale nebude ho zbytečně přetěžovat odpadními produkty a zbytkovým tukem.

Také to samozřejmě neznamená, že máme udělat nájezd na cukrárnu. Ale sladké, třeba ve formě pár kostiček kvalitní čokolády denně, nebo kousku sladkého pečiva s trochou medu, si určitě nemusí odpírat ani ti, co se dosud pro jistotu vyhýbali cukru jako čert kříži.

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>