Asijské diety – pro a proti

Každý ví, že asijská kuchyně je zdravá a netučná. Málokoho ale napadne, že může mít i své vážné nedostatky. Jestliže jste tedy její přívrženci, přečtěte si tento článek a třeba si zlepšíte stravovací návyky.

Asie je hit!

Do asijské kuchyně můžeme zahrnout jak indická, tak japonská či thajská jídla. Na první pohled se zdají být velmi odlišná, ale vězte, že mají společné základy. Recepty z tohoto typu kuchyně je založen na velkém přísunu zeleniny a naopak malém obsahu tuků, a proto v posledních letech asijská jídla zaznamenala velký úspěch, co se týče popularity. Spousta celebrit jako Madonna nebo Gwyneth Paltrow tedy prohlašují, že je to právě pravidelný přísun sushi, který může za jejich skvělou linii.

Klíč k dlouhověkosti

Základem těchto kuchyní je rýže, malý podíl masa a sladkostí a naopak kopce zeleniny. Je však pravdou, že každá z nich má své odlišné recepty jako například zelený čaj a mořské plody v klasické čínské kuchyni anebo obiloviny a koření v indické kuchyni. Pro tato jídla mluví především nízký obsah cukrů a tuků, přičemž o těch se dá říct, že obecně nejsou víc škodlivé než tuky, obsažené v českých jídlech. Vysoký podíl ryb, konzumovaných v těchto kuchyních, podporuje krevní oběh i trávení. Doporučovaná je i sója, ovoce a zelenina, které jsou základem těchto kuchyní.

Že je tenhle typ stravování naprosto žádoucí může dokazovat i poměrně vysoká průměrná délka života v těchto zemích. Ale ouha, obsahují i některé nepatřičnosti, o kterých byste měla raději vědět, než najedete na dietu asijského typu.

Není »čína« jako »čína«

Především byste měli vědět, že i když jsou tato jídla netučná, v našich restauracích se to moc nedodržuje. Vaří se totiž ve velkém, a tudíž se moc nedbá na správnou přípravu. Určitě vám také musí být jasné, že ingredience typu mořských řas se v Čechách čerstvé neseženou.

Protože typická asijská kuchyně bývá pořádně ostrá a Evropané ji hned tak nerozdýchají, místní zařízení nahrazují koření solí a recepty si upravují – a opravdu nešetří. Sůl ale zadržuje ve vašich stehnech tuk a přispívá tak ke tvorbě celulitidy, a mimoto také škodí krevnímu oběhu. Tato kuchyně tedy není zas tak vhodná pro lidi s vysokým cholesterolem nebo srdečními chorobami.

Také některé tuky, které se v těchto jídlech užívají, nejsou pro tělo úplně nejlepší. Jedná se především o kokosový olej, rozpuštěné máslo nebo rafinované rostlinné oleje. Ani živočišné proteiny, které jsou typicky v těchto kuchyních obsaženy, nejsou pro tělo vhodné, protože mohou přispět k růstu karcinogenních buněk.

 

Martina Mlsná

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. jiri napsal:

    tak nevim nevim to bych mel asi strach podle asiatu nejaka dieta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>