Na hubnutí s mrkví

Mrkev patří k poměrně nenápadné kořenové zelenině, která má však v našem jídelníčku a kuchyni léty prověřenou tradici. Představuje první pomoc při trávicích potížích, při střevní chřipce, i pokud potřebuje jen něco lehkého a zdravého na uklidnění žaludku.

Mrkev je k dostání v průběhu celého roku, ale v letních měsících si můžeme pochutnat na speciálních raných odrůdách. Mrkev je velkou zásobárnou vlákniny, takže pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva i konečníku. Preventivně ale působí třeba i proti rakovině plic, protože dělá dobře sliznicím.

V rámci diet by ji měli určitě zařadit osoby, které potřebují snížit cholesterol. Poradí si se špatným prokrvením nebo různými infekcemi. Pověst mrkve ve spojitosti se zrakem je proslulá již několik let, takže pokud nosíme brýle nebo zrak hodně namáháme, měli bychom si mrkev dopřávat, co nejčastěji.

Do své stravy bychom ji častěji měli zařadit, i pokud sportujeme. Mrkev totiž umožňuje rychle dobít baterky. Z hlediska vitamínů je vyzbrojena vitamínem A a C a vitamíny skupiny B, z minerálů obsahuje železo, vápník, sodík nebo draslík.

Pokud si připravujeme dietní jídelníček, směle můžeme zařadit celodenní menu z mrkve. Zajímavé přitom je, že více vitamínu A může náš organismus načerpat, pokud mrkev povaříme nebo ji alespoň nastrouháme. Jíme-li mrkev pouze syrovou, zachová si sice více vitamínu C, ale vitamín A získáme  v zanedbatelném množství.

Proto je vhodné kombinovat mrkev syrovou a vařenou. Ráno si můžeme připravit osvěžující pohár z mrkvové šťávy, k obědu jako přílohu využít vařenou mrkev a k večeři přidat nastrouhanou mrkev do salátu. Jinak je mrkev chutnou přísadou třeba i do bramboráků nebo mrkvových karbanátků.

Půst pouze s mrkvovou šťávou se doporučuje pro detoxikaci jater v rozsahu jednoho až dvou dní. Pro ozdravění jídelníčku však postačí pouze 2 mrkve denně.

Dejte si dnes k večeři pečenou zeleninu s mozzarellou:
Pro 4 osoby:

4 cibule
1 svazek karotky
2 papriky
1 cuketa
6 šalvějových lístků
½ lžičky oregána
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octu
5 sušených rajčat
250 g mozzarelly
1 lžíce olivového oleje
sůl
mletý pepř

Troubu předehřejeme na 180 °C. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Mrkev oloupeme a podélně rozřízneme. Papriku očistíme od jádřince a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na plátky. Všechnu nakrájenou zeleninu dáme do mísy a smícháme s oregánem, šalvějí, solí a pepřem, olejem a octem. Promíchanou zeleninu dáme na plech a přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby a 15 minut pečeme. Sušená rajčata nakrájíme na plátky. Mozzarellu natrháme na menší kousky. Pečenou zeleninu dáme na talíře a posypeme sýrem a rajčaty. Servírujeme zalité olivovým olejem.

ZP

Mohlo by se vám líbit...

2 komentářů

  1. Honza napsal:

    Zdrávím všecky lidi co se snaží zhubnout.Jmenuji se Honza Kuna a je mi 11let. jednoho dne k nam do školy přišli noví žaci a žakině.Mně se tam jedna holka zalíbila a kera se menuju Julie mně se moc líbi ale ja nevim jestli se jí líbim ja.Jelikož sem obezní řekl sem si že s tí musím neco udelat.Tak sem šel jednoho dne na internet.Hledal sem stránku jak zhubnout a narazil sem na totu stranku a jak sem si přečetl ty zajimave rady jak zhubnout.A druhého dne sem začal držet dietu jedl sem ruzne salaty a za 2 mněsíce sem zhubl o 12KG dekuji za přečteni.A za ruzne rady jak zhubnout.

  2. Zhubnu do jara napsal:

    Děkuji za rady jak zhubnout, už se snažím po několikáté a moc se nedaří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>