Na hubnutí s kukuřicí

Kukuřice se hodí nejen do diety z čistě estetických důvodů, ale i do diet zdravotních. Například pro celiaky, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, představuje jednu ze základních surovin, pro výrobu potravin. Jedná se totiž o přirozeně bezlepkovou plodinu.

Její účinky na trávení ale ocení i ti, co mají problémy se zažíváním. Uděláme-li si třeba k obědu kukuřičnou kaši, nepřibereme a ještě navíc ulevíme trávení, protože kukuřice zklidňuje sliznice. Kukuřice obsahuje také hodně vlákniny, takže je i vynikající prevencí před zácpou.

Obsahuje také celou řadu vitamínů a minerálů. Z vitamínů jsou to především ty ze skupiny B, ovlivňující činnost mozku a nervů a také krvetvorbu a regeneraci buněk. Pro vysoký obsah manganu je dobrým antidepresivem, působí také proti křečím a zlepšuje činnost srdce. Bohatá je i na železo nebo hořčík či zinek.

Zrníčka také napomáhají snižovat cholesterol. Zvlášť pro ženy je důležité to, že kukuřice také napomáhá udržet vyrovnanou hladinu hormonů a působí pozitivně na stav pleti a vlasů. Kukuřice obsahuje také hodně glukózy a sacharidů, což by sice mohlo na první pohled působit jako strašák diety, ale v tomto případě se jedná o pozitivní zásobárnu energie, která aktivizuje mozek i tělo.

A jak by takové menu z kukuřice mohlo vypadat? K snídani bychom si mohli dopřát placky z kukuřičné mouky. Ke svačině kukuřici čerstvou – nejlepší jsou malé klasy, které jsou šťavnaté a za syrova obsahují nejvíce živin.

K obědu si můžeme dát celý grilovaný klas. K další svačině můžeme mírně zhřešit a dát si třeba popcorn k televizi. Popcorn se vyrábí zahřátím jednotlivých zrn, která pak pukají. Popcorn je třeba důkladně žvýkat, aby nás nebolelo břicho.

K večeři potom můžeme sáhnout třeba po zeleninovém salátu, doplněném právě o kukuřici, nebo vyzkoušet kukuřičnou kaši. Kukuřice se ale hodí třeba i na domácí pizzu, pokud budeme umírnění s ostatními ingrediencemi, takovou zdravou pizzou určitě nic nezkazíme. Nebo se můžeme pustit do přípravy kukuřičného koláče:

Na plech o průměru 23 cm:

1 velká plechovky vařené kukuřice nahrubo nasekané
2 hrnky mouky
1 lžička kypřícího prášku
1 velká lžíce soli
180 g másla nakrájeného na malé kostičky
¾ hrnku mléka
3 lžíce majonézy
2 lžíce citronové šťávy
700 g rajčat
hrst bazalky
1 lžíce nakrájené pažitky
pepř
100 g nakrájeného sýru cheddar

Mouku smícháme s pečícím práškem a solí, přidáme ¾ másla a ručně vše zpracujeme ve směs připomínající krupici. Poté přilijeme mléko a mícháme, dokud se vše nespojí v těsto. Vše spojíme v jednu velkou kouli, kterou rozdělíme na dvě části
Na stůl rozložíme folii, položíme na ní těsto, přikryjeme další vrstvou těsta a těsto vyválíme tak, aby mělo v průměru 28-30 cm. Strhneme vrstvu folie, těsto vložíme do formy a vytlačíme ho až do okrajů. Sundáme i druhou vrstvu folie. Troubu předehřejeme na 200°C. Smícháme majonézu a citronovou šťávu.
Rajčata nakrájíme na malé kousky, kdo nemá rádi slupku, může rajčata předem oloupat. Polovinu z rajčat rozprostřeme přes těsto, zasypeme polovinou kukuřice, bazalkou a pažitkou. Osolíme a opepříme. Toto zopakujeme ještě jednou. Vrstvu potřeme citronovou majonézou a posypeme sýrem. Zopakujeme proces s druhou částí těsta a přiklopíme jím sýrovou vrstvu. Těsto na povrchu nařízneme do kříže. Zbylé máslo rozpustíme a mašlovačkou ho rozetřeme po povrchu. Plech vložíme do trouby a pečeme, dokud těsto nezezlátne a směs uvnitř nezačne bublat – asi 30-35 minut.
Vytáhneme z trouby a necháme vychladit na pokojovou teplotu.

Recept: mlsanicko.cz

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>