Toto ovoce spojované s vůní a chutí začínajících letních dní nalezneme nyní téměř na každém rohu. Koupit ho můžeme na tržišti, na frekventovaných místech u silnic, ale i v hypermarketech. Meruňky začátkem léta už nejsou nedostatkovým zbožím a jejich ceny jsou proto dostupné pro jejich pasování na hlavní prvek diety.
Meruňky se hodí k snídani. Jako první jídlo na lačno fungují jako prevence před zácpou. Mají také vysoký objem vlákniny, takže dělají dobře i tlustému střevu. Naše tělo též ocení bohatý obsah karotenů, kdy už přibližně pět plodů dovede pokrýt doporučené minimální množství tohoto prvku.
Meruňky se hodí i pro přípravu oběda. Ideální jsou do různých ovocných salátů, ale hodí se i ke zdravé alternativě lívanců, dělaných například z celozrnné nebo pohankové mouky. Dovedou také dodat zajímavou chuť raným bramborům, které stačí jen uvařit v páře a dochutit na talíři právě čerstvými meruňkami.
K večeři se hodí meruňky jako zdravý doplněk třeba k čerstvým sýrům nebo jogurtům. Vedle již zmíněných látek obsahují velké množství kyseliny listové a pantotenové. Pomohou nám tedy nejen zhubnout, ale napomáhají i regeneraci buněk a tím brzdí procesy stárnutí.
Meruňky jako prvek diety potěší i náš imunitní systém, protože organismus chrání před vlivem volných radikálů. Dovedou se také vypořádat se špatnou náladou, která někdy hubnutí provází, a dodají nám potřebnou energii.
Hodí se i jako dietní prvek pro ty, které trápí problémy s tlakem, který meruňky dovedou regulovat, a také pro kuřáky, protože mají pozitivní vliv na dýchací ústrojí. Jsou navíc ideální zásobárnou železa a podporují schopnost soustředění.
Většímu množství by ale neměly holdovat těhotné, pro vysoký obsah mědi a amygdalinu, ukrytého v peckách, který je jedovatý.
ZP