Jak se zdravě stravovat, když nemáme moc peněz

Je to možná trochu překvapivé, ale hubnutí jde mnohem více do peněz, než běžné stravování. Kdo byl třeba zvyklý zajíst se pár rohlíky, k tomu nějaký salám, k obědu polévku z pytlíku nebo něco podobného, při přechodu na dietní stravu zjistí, že i když toho sní o polovinu méně, zaplatí takřka dvakrát, někdy i třikrát tolik.

nakupni kosik

Minimálně celozrnné pečivo je několikanásobně dražší než obyčejné rohlíky nebo bílý chléb. Ovoce a zelenina dovedou také udělat pořádný tunel v naší peněžence. A co se týká obědů, dopřát si zdravý chřest nebo třeba čerstvé bylinky může pravidelně jen málokdo.

Nejhorší je to samozřejmě před výplatou, nebo obecně když se právě nedostává peněz. Na první pohled by se mohlo zdát, že není co řešit, alespoň hubnutí půjde snáz, když nebude za co utrácet. Pokud se jedná o dva, tři dny, je pravda, že máme ideální pobídku k ozdravnému půstu, kdy si můžeme dopřát den jen s nápoji, jenže ne pro každého je naprostý půst vhodný.

Hlavní problém tedy bude, jak nakoupit s minimem zdrojů, abychom neskončili u rohlíků, protože jsou nejlevnější, a zároveň nebyli o hladu, protože jsme poslední peníze dali za chřest, který jsme si udělali k obědu včera.

Ideální levnou dietní potravinou jsou ovesné vločky. Velký sáček pořídíme cca za 20 korun a dospělý si z něj udělá asi 5 porcí jemně povařených ovesných vloček, které jsou lepší než kaše a mají více živin. Dochutit stačí rostlinným olejem, špetkou soli nebo třeba skořicí, která je mimo jiné dobrá na střeva.

Levné jsou i některé kukuřičné suchary, které se dají použít jako náhrada za chleba či rohlíky, cca 8 plátků pořídíme za 10 korun. Ze zeleniny patří do levnější kategorie ředkvičky, které jsou často v akci i za 15 korun, podobně jako třeba salátové okurky. Levná je také mrkev, pokud ji kupujeme samostatně a chutná nám syrová, taková svačinka nás přijde cca na 3 koruny. Ale pozor, mrkev bychom pro její obsah cukru stejně jako ovoce neměli konzumovat večer.

Naprostým základem je, vyhýbat se jakýmkoli polotovarům, vařit si doma z čerstvých a sezónních surovin. Sezónní suroviny jsou vždy ty nejlevnější, nejčerstvější a potažmo nejzdravější.

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>