Jaký olej je nejlepší při dietě

Držíte dietu a přemýšlíte, zda si můžete salát či vařený pokrm dochutit olejem? Vzhledem k tomu, že jsou oleje zdrojem cenný nasycených a nenasycených kyselin, které potřebujeme v rámci zachování dobré kondice a zdraví, určitě bychom je neměli z našeho jídelníčku úplně vyškrtnout. Otázka však je, který olej zvolit.

Co se týká hubnutí, rozhodně bychom měli dávat přednost rostlinným olejům před živočišnými, máslo sice umí dodat zvlášť pečeným pokrmům lahodnou chuť, ale pro zachování štíhlé linie bychom to s ním neměli přehánět a sádlu bychom se měli rovnou vyhnout.

Pro dietu jsou ideální bio panenské oleje lisované za studena, které obsahují nejvíce cenný látek. Na rozdíl od rafinovaných olejů, které prošly vysokým stupněm zahřívání, se ale více kazí a jsou stanoveny náročnější podmínky pro jejich skladování.

Z olejů, po kterých určitě nepřibereme, a ještě prospějí našemu organismu, můžeme uvést například dýňový olej. Dýňový olej se nehodí pro teplou kuchyni, svou nezaměnitelnou chutí i tmavě zelenou barvou dovede ale oživit různé saláty.

Do salátů, ale třeba i do různých pomazánek, můžeme použít též lněný olej, obsahuje nejen již zmíněné cenné mastné kyseliny, ale taktéž další zdraví prospěšné látky, které trochu kompenzují spíše trpčí chuť a to, že se snadněji kazí.

Skvělým společníkem při dietách je také konopný olej, bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Používat lze i při vaření, ale varem se ničí většina cenných látek, proto je opět lepší použít ho na dochucení salátů nebo třeba do různých studených mís.

Zkuste si za pomocí dýňového oleje připravit vynikající dýňovou polévku.

Pro 4 osoby:

1 kg dýně hokkaido
1 l zeleninového vývaru
1 řapíkatý celer
1 mrkev
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 větvička rozmarýnu
½ chilli papričky (nemusí být)
olivový olej
dýňový olej
sůl, pepř

Dýni rozkrojíme na menší kousky a vydlabeme z ní semínka. Ve vetší pánvi podusíme na olivovém oleji nakrájenou cibuli, celer, mrkev, česnek, rozmarýn, chilli a přidáme trochu soli a pepře. Dusíme asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Do velkého hrnce dáme dýni, přidejte vývar a podušenou zeleninu. Vaříme asi hodinu a půl. Mezitím co se vše v hrnci vaří, na olivovém oleji opražíme dýňová semínka. Jakmile je dýně měkká, vše důkladně rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a dýňovým olejem podle libosti. Dobrou chuť.

Zdroj: mlsanicko.cz 

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>