Cuketa je teplomilná rostlina pocházející ze střední Ameriky. Cuketa je ale evropského původu a vznikla šlechtěním v Itálii. Cuketa je bohatá na provitamin A, vitaminy skupiny B, dále na fosfor, draslík, železo, měď a zinek. Ve slupce najdeme i vitamin E.
Konzumace cukety se doporučuje k detoxikaci a pročištění těla. Cuketa obsahuje hodně draslíku, totiž pomáhá vyloučit toxiny a vyplavit přebytečnou vodu z organismu. Díky tomu by recepty z cukety měli využívat především lidé trpící revmatem a cukrovkou.
Plody cukety jsou bohaté na vlákninu a pomáhají tak čistit trávící trakt. Zařadit do jídelníčku by ji měl každý, kdo trpí na zácpu, cuketa má lehce projímavé účinky.
Zdravější jsou mladé plody, ty totiž mají jemnou a lehce stravitelnou slupku, ve které se nachází nejvíce výživných látek. Starší plody je ale nutné před použitím oloupat, tvrdá slupka není dobře stravitelná.
Cuketa je však skvělou zeleninou při hubnutí. Obsahuje totiž z 90% vodu. Na 100 gramů obsahuje 20 kcal. Cukety můžeme do našeho jídelníčku v průběhu hubnutí zařadit téměř denně. Lze je upravovat na spoustu způsobů.
Mladé plody jsou za syrova skvělé do salátů, stačí je omýt a nakrájet na tenké plátky. Je možné je smažit podobně jako řízky, dusit, grilovat, péct, zapékat, či přidávat do polévek.
Ochutnejte cuketu v pokrmu ciambotta.
Pro 4 osoby:
6 lžic olivového oleje
2 středně velké cibule
2 celery
3 mrkve
4 stroužky česneku
1 lilek
½ hrnku vody
1 plechovka loupaných rajčat
2 červené papriky
100 g zelených fazolek
1 cuketa
2 menší brambory
Všechnu zeleninu připravíme tak, že ji očistíme a následně nakrájíme na tenké plátky či proužky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, jakmile začne prskat, přidáme cibuli, mrkev, celery a česnek. Promícháme a restujeme dozlatova. Po přibližně 10 minutách stáhneme plamen, přidáme lilek a zalijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme dalších 10 minut. Poté přimícháme rajčata a papriky. Opět necháme 10 minut, tentokrát už nepřiklápíme pokličku. Šťáva by se měla zredukovat. Mezitím dáme do hodně osolené vody v hrnci vařit na pět minut fazolky. Jakmile je vytáhneme vhodíme do stejné vody i nakrájenou cuketu a opět povaříme 5 minut. Cuketu vytáhneme a do stejné vody dáme vařit i brambory. Jakmile změknou vytáhneme je a spolu s fazolkami a cuketou je přimícháme k ostatní zelenině. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Sandra Špačková
foto: foodiesfeed.com
Je možné i cuketu rozmixovat a pít