Celer – poklad z dávnověku nejen pro hubnutí

Celer pochází už z dávnověku, znali ho staří Egypťané, ale i Řekové a Římané. Ve středověku byl tradiční přísadou do polévek. I dnes tvoří poměrně stabilní součást zeleninových polévek, ale najdeme ho třeba i v salátech nebo pomazánkách.

Oblíbeným salátem je sladkokyselý salát z celeru. Celer se hodí též do francouzských zapékaných brambor nebo jako součást omáčky na špagety. Placičky z nastrouhaného celeru a sýru mohou být zdravou náhradou za klasické bramboráky. A celer také můžeme použít do zeleninových špízu, třeba při grilování.

K jeho hlavnímu arzenálu prospěšných látek patří především vysoký obsah bílkovin a cholinu, najdeme tu i vitamíny skupiny B a vitamín PP (niacin) a také vitamín C, dále minerály vápník, draslík, fosfor, sodík či hořčík.

Celer je ale populární i pro svoje aroma, pro které často tvoří i součást středomořské či balkánské kuchyně. Vedle celerové bulvy mají využití i listy. Ty působí protizánětlivě a také močopudně, podporují trávení a působí pozitivně na cévy.

Z hlediska hubnutí oceníme především jejich účinky v souvislosti s látkovou výměnou, kterou urychlují a tím napomáhají žádoucímu spalování tuků. Hodí se i jako součást dietních pokrmů pro revmatiky a diabetiky. Výhodou je i to, že celer celkově povzbuzuje, tedy nejen chuť k jídlu, ale sexuální apetit, který někdy při dietách dostává trochu na frak.

Listy celeru se také mohou usušit a používat i v období, kdy celer není příliš k sehnání, jako koření. Listy se doporučuje sušit bez silných řapíků, pak si dlouhou zachovávají své aroma.

Připravte si vynikající Waldorfský salát:

Pro 4 osoby:

4 pevná jablka
2 stonky řapíkatého celeru
2 lžíce citronové šťávy
3 hrsti vlašských ořechů
1 lžíce kvalitní majonézy
3 lžíce zakysané smetany
listy salátu k podávání
špetka soli

Jablka omyjeme a nakrájíme na kostky, zalijeme citronovou šťávu. Přidáme ořechy, nakrájený nebo nastrouhaný celer, sůl a majonézu. Všechno důkladně promícháme. Na talíř položíme list salátu, na něj nandáme připravený salát a podáváme.

Recept: mlsanicko.cz

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>