Ředkvičky a ředkve pro zdravé hubnutí

Ředkvičky a ředkve jsou kořenová zelenina. Znali je už Egypťané, ale k nám se pravděpodobně dostaly až v průběhu 18. století. Jejich účinky nejen v souvislosti s hubnutím, ale i zdravím, jsou přitom přímo pohádkové.

Z hlediska hubnutí oceníme hlavně jejich nízkou kalorickou hodnotu. Výhodou je, že díky mnoha odrůdám si je můžeme dopřát v průběhu celého roku, akorát mimo hlavní sezonu za poněkud vyšší cenu.

Pro svou štiplavě pálivou chuť bývají někdy řazeny i mezi koření, setkáme se ale i s typy chutnajícími spíše vodově. Záleží na typu zeminy, zalévání i počasím, které se jim dostalo při růstu.

Dobrou zprávou pro naši pleť je, že mají ředkvičky vysoký obsah vody, proto naši pleť rozjasní a díky vysokému počtu vitamínů a minerálů, působí i jako léčebný prostředek. Jsou bohaté též na vlákninu, proto fungují i proti zácpě. Podobně příznivě působí i na močový měchýř a ledviny, a také zažívací trakt.

V období chřipek se pro nás stanou nejen pomocníkem v hubnutí, ale spolubojovníkem proti chřipce. Díky vysokému obsahu vitamínu C totiž posílí naši imunitu. Pokud už jsme nachlazení, pak oceníme jejich antibakteriální účinek, hořčičné soli také umí pročistit nosohltan a dýchací cesty a uvolnit zahlenění.

Nejvíce vitamínů mají ředkvičky a ředkve syrové, přidat je můžeme do salátů, pomazánek, nebo si je dát samotné jako svačinu. Hodí se též jako příloha k hlavnímu jídlu, případně se mohou i krátce povařit nebo zapékat, nejčastěji je pak nalezneme v polévkách nebo jako součást různých zapékaných mís.

Bramborový salát s ředkvičkami: 

Pro 4 osoby:

3 lžíce jablečného džusu
3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce vinného octa
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce oleje
sůl, pepř
300 g ředkviček
2 hrsti rukoly
200 g brambor
2 jablka, nadrobno nakrájené
120 g červených fazolí
2 svazky pažitky¨

Brambory uvaříme, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a necháme vystydnout. Salátové listy natrháme na malé kousky. I jablka a ředkvičky nakrájíme na drobno.
Všechny přísady na zálivku smícháme. Salát, brambory, fazolky a ředkvičky dáme do mísy a promícháme, přidáme i zálivku a v případě potřeby dochutíme. Můžeme podávat.

Recept: mlsanicko.cz

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>