Každý, kdo pravidelně cestuje, ať již za prací nebo zábavou, jistě musel řešit nežádoucí fakt, který je s cestováním spojený – málo pohybu. Nechceme-li, aby nám cestování způsobovalo nežádoucí přibývání nadbytečných kil, měli bychom se důkladně zaměřit na to, co a jak na cestách jíme.
Mějte svačinu stále po ruce
Kromě samotného jídelníčku je také velmi důležité, aby nedošlo ke zpomalení našeho metabolismu, které by následně mohlo mít za vinu přibývající kila, která při dlouhodobém přehlížení mohou vést až k velmi nebezpečnému kornatění cév. Abychom udrželi metabolismus stále pracující, je zapotřebí, abychom jedli pravidelně, a to alespoň 4x až 5x denně. Díky tomu bude mít tělo stále co zpracovávat, aniž by si muselo začít vytvářet případné energetické zásoby v podobě tuku.
Žádný fast food
Dalším velmi důležitým aspektem je, abychom se vyhnuli velmi častému prohřešku – stravování se ve fast-foodech. Právě zde můžeme získat potraviny s velkým množstvím tuků a karbohydrátů, které našemu tělo nijak nepomůžou. Nejlepší možností je příprava kvalitní stravy z domu, kdy si můžeme být plně jisti tím, co jíme. Na svačiny bychom se měli vyvarovat zbytečnému přijímání cukrů, ať již se jedná o sladkosti nebo velké množství ovoce.
Zelenina namísto ovoce
Ovoce obsahuje velké množství cukrů, které tělo nemá jak spotřebovat, bude-li dlouhou dobu v klidu na cestě. Mnohem lepší možností je jíst zeleninu, která obsahuje velké množství vlákniny a vitaminů, ke které můžeme zařadit celozrnné pečivo a kvalitní sýry.
Michal Hromek