Hubnutí pro zdraví – pohanka

Pokud uvažujeme o dietě i ze zdravotních důvodů, nikoliv jen proto, že chceme, aby nám v létě lépe slušely plavky (i když i to je samozřejmě dobrý důvod :-)), tak bychom měli přibrat na pomoc jednoho neocenitelného pomocníka – pohanku.

Tato nenápadná a poměrně nedoceněná pochutina v sobě totiž skrývá několik pokladů pro naše zdraví. Tím největším je obsah rutinu a vitamínu P, který umí posílit naše cévní stěny a poradí si i s křečovými žílami. Slouží jako výborná prevence proti infarktu a pomáhá snižovat cholesterol.

Vhodnou volbou je i pro ty, co trpí snadnou tvorbou modřin či práskáním drobných vlásečnic. Dobrým lékem i prevencí je dále v souvislosti s častou krvácivostí z nosu či dásní. Pohanka také mírní obtíže spojené s příliš silnou menstruací.

Ceněný je i vysoký obsah vlákniny, který prospívá střevům. Sledovány byly pozitivní účinky i ve spojitosti s léčbou vředů či hemeroidů. Vedle rutinu, vitaminu P a vlákniny obsahuje celou řadu dalších minerálů, které nám pomohou dobře nakopnout organismus po zimním spánku.

Sáhnout by po ní častěji měli i sportovci a vegetariáni, protože obsahuje hodně bílkovin a dalších výživných látek. Nejlepší službu nám pohanka udělá v kombinaci s vitaminem C, proto bychom měli vedle ní do jídelníčku zařadit i více ovoce a zeleniny.

Tuto zdravou pochutinu nejsnáze dostaneme na náš stůl, pokud nahradíme při pečení a vaření běžnou mouku alespoň částečně za pohankovou. Připravit si ale můžeme i pohankovou kaši. Pohankové produkty je možné zakoupit taktéž zpracované, například ve formě různých racionálních produktů, nejčastěji sucharů, nebo také jako pohankový čaj.

Kdo nemá pohanku příliš v oblibě, musí ochutnat Pečené zeleninové plátky s pohankou.

Pro 4 osoby:

12 lžic olivového oleje
4 větší brambory
2 červené cibule
2 cukety
250 g pohanky
1 červená paprika
½ svazku petržele
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce kari
2 lžíce citrónové šťávy
bílý jogurt
sůl
pepř
pečící papír

6 lžic oleje smícháme se solí a pepřem. Brambory důkladně umyjeme a nakrájíme na širší plátky a smícháme je s 1/3 ochuceného oleje. Brambory rozložíme na pečící papír, dáme na plech, vložíme do předehřáté trouby na 225 °Ca pečeme 45 m. Mezitím oloupeme cibuli a cuketu omyjeme. Cibuli a cuketu nakrájíme na kolečka a po 25 minutách přidáme k pečícím se bramborám. Mezitím dáme pohanky s ½ litrem vody a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut vařit. Voda by se měla vsáknout a pohanka změknout. Pokud bude potřeba je možné přidat vodu. Papriku očistíme od semínek a nakrájíme na kostičky. Petržel omyjeme a necháme okapat. Lístky odtrháme a nasekáme. Jakmile pohanka změkne, sundáme z plotny a přimícháme k ní papriku, petržel, mletý kmín, kari, citrónovou šťávu a 6 lžic oleje. Osolíme a opepříme. Pečené brambory se zeleninou vyndáme z trouby a servírujeme s pohankou jogurtem.

Recept: mlsanicko.cz

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>