Sušená treska, skvělá nejen během hubnutí

Neustále slýcháme, že bychom měli jíst více ryb. Ale, kdo má pořád přemýšlet nad tím, jak ryby připravit zdravě a zároveň tak, aby chutnaly celé rodině?

Zkuste pokrmy ze sušené tresky – ryby tolik oblíbené v Portugalsku. Za nejlepší sušené tresky jsou považovány ty z Lofotů na severu Norska. Během sušení ryba pozbude až 80 % vody v ní obsažené, ale veškeré nutriční hodnoty si uchová. Je bohatá zejména na proteiny a vitamíny, železo a vápník a její konzumace je velice vhodná během hubnutí.

Jak tresku upravit? Zkuste tento recept na sušenou tresku se zeleninou.

Pro 4 osoby:
500 g sušené tresky
3 lžíce hladké mouky
250 ml olivového oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
1 červená a 1 zelená paprika
2 lilky
2 cukety
2 zralá rajčata
sůl, pepř, špetka cukru

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky očistíme a nakrájíme na kostičky. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na ty nakrájíme i lilky a cukety. Sušenou tresku nakrájíme na kousky a máčíme ve vodě 24 hodin. Vodu přitom dvakrát vyměníme. Kousky ryby vyjmeme, necháme okapat a obalíme v mouce. Opečeme je na rozehřátém olivovém oleji dozlatova, vyjmeme z pánve a necháme okapat na papírové utěrce. V pánvi opečeme cibuli, česnek a papriky. Přimícháme lilky, cukety a krátce opečeme. Přidáme rajčata, přilijeme trochu vody, osolíme opepříme a osladíme. Zeleninu vaříme asi deset minut. Přidáme kousky ryby, přilijeme vodu, přikryjeme a dusíme, dokud ryba i zelenina nezměknou.

Chutnalo? Zkuste i další recepty s treskou.

Sandra Špačková
foto: pescanova.es

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>