Jak hubnout postupně?

Nejste spokojeni se svou postavou? Hledáte účinný a přitom příjemný způsob, jak zeštíhlet a přitom nešidit tolik svůj jazýček? Naučte se pár stravovacích triků.

Své stravovací návyky zřejmě budete muset trochu upravit, ale neměli byste tuto změnu vnímat jako nepříjemnou újmu. Hlavně nechtějte zhubnout rychle! Ztráta váhy 0,5 kg týdně je dostačující.

Pravidla pozvolného hubnutí

Vyhněte se hladu. Jezte alespoň pětkrát denně. Nevynechávejte jídlo. Náhlý hlad by vás donutil porušit předsevzetí.

hubnuti_zdrava strava

Nezapomínejte na vodu! Pijte 1,5 až 2 litry vody denně. Celkový příjem tekutin by měl u zdravého člověka dosáhnout 2 až 3 litrů za den (především během horkých dnů). Pokud vám to vyhovuje, je lepší pít vodu neperlivou. Pití sice nezpůsobuje ztrátu váhy, ale umožňuje správné vylučování. A rozhodně vynechejte alkohol, ten jak známo váže vodu a kila jen letí vzhůru.

I brambůrky – chipsy – se sníženým obsahem tuku jsou stále ještě mimořádně kalorické. Chcete-li mlsat něco křupavého, připravte si k ruce salátovou směs – hlávkový, kudrnatý i ledový salát. Tahle zelenina je prakticky bez kalorií.

Bez zeleniny to zkrátka nepůjde. Ta je při hubnutí nezbytným pomocníkem. V ledničce mějte vždy několik rajčat, ředkvičky, okurku a jednu až dvě mrkve, zkrátka syrovou zeleninu na zakousnutí. Je to ideální pro případ, že by vás přepadl hlad.

Je těžké si vybrat mezi přírodními anebo jogurty light. Jeden je chutnější než druhý. Volte jogurty bílé a doplňte je čerstvým ovocem. Navíc potraviny s přívlastkem light nejsou zrovna nejvhodnější variantou. Tuky tělo potřebuje, dopřejte mu je v omezeném množství.

Připravte si lehký sendvič ze dvou tenkých krajíčků celozrnného chleba lehce potřeného sýrem nebo jemnou hořčicí, obloženého kouskem libového masa. Nezapomeňte přidat list zeleného salátu, plátky okurky a rajčete.

Vařit lehce neznamená vařit fádně. Zpestřete své pokrmy. Koření a bylinky, to je vlastně něco navíc. Jídlo ozdobí, oči i chuťové buňky potěší a kaloricky vás nezatíží.

Jezte pravidelně ryby a libové drůbeží maso. Omezte konzumaci uzenin. Pamatujte, že polévka je hvězdou mezi pokrmy redukční diety. Připravíte-li ji z čerstvé zeleniny a bez tuku, pak bude mít jeden talíř jen 100 kalorií a polévka bude plná vitamínů a minerálních látek.

Zařaďte do jídelníčku tuky – ale jen ty zdravé. Nejvhodnější tuky jsou rostlinného původu (slunečnicová či dýňová semínka, vlašské ořechy, lísková jádra, mandle aj.

Nezapomeňte, že důležitým pomocníkem při snižování nadváhy je pohyb! Vytáhněte kolo, k večeru si běžte zaběhat a podnikejte delší procházky.

Rozhodnete-li se pro zeštíhlující dietu, pak toto období berte jako příležitost věnovat se více své výživě. Nákup zdravých potravin i vaření by se pro vás nemělo stát starostí, ale radostí. A nezapomínejte si každé jídlo v klidu vychutnat!

Martina Mlsná
foto: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>