Co k obědu při dietě?

Přemýšlíte, co si dáte k obědu? Nemáte chuť jíst nic těžkého, ale chcete se zasytit?

Vsaďte na luštěniny. Ty totiž mají nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a obsahují antiživiny, které zpomalují jejich vstřebávání. Máte tak pocit, že jste jedli velmi vydatné jídlo.

Ochutnejte třeba tento čočkový salát s pestem chimichurri.

cockovy salat s chimichuri

Co je to chimichurri? Chimichurri je argentinská bylinkové pesto. Používá se především na grilované steaky či jiné maso, vhodné je i do salátů – což je přesně to, čemu bychom měli dát přednost. Vyrábí se z cibule, česneku, petržele, oregána, soli, oleje a octa.

Dnes se toto pesto běžně používá v celé latinské Americe a často se o něm hovoří jako o argentinském kečupu.

Na dvě porce:
1 hrnek čerstvé petržele
¼ hrnku čerstvého koriandru
6 stroužků česneku
½ červené cibule
½ hrnku červeného vinného octa
½ hrknu olivového oleje
½ lžičky citrónové štávy
4 větší rajčata
4 hrnky čočky – může být červená
sůl a pepř

Smícháme petržel, koriandr, česnek, cibuli, ocet, olej a citrónovou šťávu. Rajčata nakrájíme na menší kousky. Přidáme spolu s uvařenou čočkou do bylinné směsi a důkladně promícháme. Necháme vychladit a je hotovo.

Více zajímavých receptů najdete na Mlsáníčko.cz.

Sandra Špačková
foto: Jenn Nims

Mohlo by se vám líbit...

2 komentářů

  1. Iveta J. napsal:

    Už jsem zkoušela. Dala jsem tam červenou čočku a koriandr (ten moc nemusím) vyměnila za petržel a je to moc velká dobrota! Můžu doporučit.

  2. Janina napsal:

    Mňam, hned zítra vyzkouším! :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>